Yüksek Çözünürlüklü Ses Nedir ve Neden Önemlidir?

hi-res,neobuds,hi-res audio
Audiophile olan yada olmayan dinleyiciler her zaman müziği en saf haliyle deneyimlemenin yollarını ararlar. CD'ler (kompakt diskler) 1980'lerde ilk kez piyasaya sürüldüğünde, bu olay, döneme ait muhteşem bir başarıydı ve yıllarca hepimizin evinde müzik keyfi için en büyük teknolojik sıçramaydı. Ses teknolojisi olgunlaşmaya ve gelişmeye devam ediyor,ve biz artık daha da iyi bir dinleme deneyiminin mümkün olduğu bir çağda yaşıyoruz. Ses teknolojisinde bir sonraki büyük sıçrama geldi: Hi-Res ( high-resolution audio ) yüksek çözünürlüklü ses. Bu makalede, yüksek çözünürlüklü sesin temellerini açıklayacağız ve en sevdiğiniz müzikleri dinlemenin faydalarını anlatmaya çalışacağız... YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SES NEDİR? Ses endüstrisindeki en etkili markalar, yüksek çözünürlüklü sesin teknik özelliklerini standart hale getirmek için işbirliği yaptı. En basit tanımıyla yüksek çözünürlüklü ses, müziğin geleneksel CD'leri aşan bir kalitede çalınmasını sağlayan bir dijital teknolojiler topluluğudur.

 

CD KALİTESİ & YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SES Dijital ses biçimleri genellikle örnekleme hızı ve bit derinliği adı verilen iki teknik bileşenle ölçülür. Örnekleme oranı Örnekleme hızı (veya örnekleme frekansı), bir analog sinyalin dijital sese dönüştürmek için saniyede kaç kez örneklendiğini ifade eder. Daha yüksek bir örnekleme oranı, kısmen, analog ses dalgalarından dijital sese yüksek kaliteli bir dönüşüme katkıda bulunacaktır. Örneğin CD'ler, bir endüstri standardı olan 44,1 kHz/saniye'de dönüştürülmüş ses içerir; bu nedenle, müziğin her saniyesi için orijinal analog kayıt 44.100 kez örneklenmiştir. Buna karşılık, yüksek çözünürlüklü ses tipik olarak 96 kHz veya 192 kHz örnekleme hızları kullanır, bu bir CD'nin örnekleme hızının dört katından daha fazladır! Sonuç, orijinal analog sinyalin daha doğru ve eksiksiz bir yeniden üretimi olan dijital sestir. Örnekleme hızı önemli olsa da (özellikle yüksek frekansları yeniden üretmek için), yüksek çözünürlüklü seste denklemin yalnızca bir parçasıdır..
Bit Derinliği Örnekleme hızı, bir analog dalga formunun anlık görüntüsünü saniyede kaç kez yakaladığımızı belirlerken, bit derinliği bu ölçümlerin ne kadar doğru olduğunu etkiler. Bit derinliği çok düşükse, dijital reprodüksiyonumuz önemli bilgileri kaybedecek ve düşük ses kalitesinden zarar görecektir. Kriterimiz olarak CD'leri kullanmaya devam edelim; ortalama bir kompakt diskteki dijital ses bilgisi 16 bit çözünürlükte kodlanmıştır. Bu, müziğin her saniyesi için 44.100 örnek olduğu anlamına gelir. Buna karşılık, yüksek çözünürlüklü ses formatları, örnek başına 16 milyondan fazla olası değerle 24 bit çözünürlük kullanır. Bu, bir CD'ye kıyasla her numune için potansiyel doğruluğun 256 katıdır. Örnekleme hızı ve bit derinliği gibi önemli terimleri tanımladığımıza göre, yüksek çözünürlüklü sesin dijital müzik ortamına nasıl uyduğunu muhtemelen daha iyi anlayabilirsiniz. En yaygın iki yüksek çözünürlük özelliği 24 bit/96 kHz ve 24 bit/192 kHz'dir. Bu iki özellik aslında CD'lere kıyasla 3,2 kat ve 6,5 kat daha fazla dijital ses bilgisi iletir. Sonuç olarak, yüksek çözünürlüklü ses, şimdiye kadar duyduğunuz en ayrıntılı ve sürükleyici müzik reprodüksiyonuyla daha eksiksiz bir dinleme deneyimi sunar.
YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SESİN KEYFİNİ NASIL ÇIKARABİLİRSİNİZ? Yüksek çözünürlüklü sesin bir CD'den daha yüksek kaliteli herhangi bir ses olduğunu ve oynatma için en az 24 bit/96 kHz kullandığını belirledik. Resmi Sertifikalı Yüksek Çözünürlüklü özelliği, hoparlör ve kulaklık performansı için çok özel gereksinimleri de içerir. Yüksek Çözünürlüklü Sertifikalı olabilmek için bir kulaklık, 40 kHz veya daha yüksek frekansları yeniden üretebilmelidir. Bu, 20 kHz'e kadar bir frekans tepkisi sunabilen geleneksel hi-fi hoparlörlerin oldukça üzerindedir. Ek olarak, ses alıcısı gibi Sertifikalı Yüksek Çözünürlüklü oynatma cihazları, dinleme için 24 bit/96 kHz dijital sinyalleri analog sese dönüştürebilmelidir.
KAYIPLI SIKIŞTIRMA Spotify, Apple Music ve diğerleri gibi akış hizmetleri genellikle CD'lerle eşit kabul edilen ses kalitesi sunarken, sesin aslında büyük ölçüde sıkıştırıldığını biliyor muydunuz? Doğru! Mühendisler, teknoloji sayesinde, CD sesini yaklaşık 1.400 kbps'den 256 kbps'ye kadar kalite kaybı olmadan sıkıştırmanın yollarını bulmuşlardır. Bu akış hizmetleri, teorik olarak insan işitmesiyle algılanamayan bilgileri gerçekten ortadan kaldıran bir sıkıştırma tekniği veya kodek kullanır. Buna bazen kayıplı ses sıkıştırması denir ve odyofil topluluğunda çok fazla tartışma konusudur.
KAYIPSIZ SIKIŞTIRMA Sıkıştırılmamış yüksek çözünürlüklü ses, kayıplı ses sıkıştırması kullanan CD'lerden ve dijital müzik hizmetlerinden önemli ölçüde daha yüksek olan yaklaşık 4.600 kbps'lik bir veri aktarım hızı gerektirir. Spotify ve Apple Music gibi hizmetlerin aksine, Tidal ve HDtracks gibi yüksek çözünürlüklü akış hizmetleri, kayıpsız sıkıştırma adı verilen ve sıkıştırma yoluyla yüksek çözünürlüklü ses elde eden ancak kayıplı bir ses codec bileşeni kullanıldığında kaybolan bilgilerin hiçbirini kaldırmadan elde eden bir yöntem kullanır. Kayıpsız sıkıştırmanın tüm dünyanın en iyisini sunduğuna inanılıyor; ödün vermeyen, yüksek çözünürlüklü ses ile akış için hala uygun dosya boyutları bir arada.
HI-RES LOGOSU? Dinleme deneyiminizi bir sonraki seviyeye taşımaya hazır olduğunuzda, hak ettiğiniz performansı aldığınızdan emin olmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.
1. Satın aldığınız tüm ürünlerde “Yüksek Çözünürlüklü Ses” rozetini arayın. Bunun gibi ürünler, yüksek çözünürlüklü sesin katı gereksinimlerini karşılamak için ses endüstrisi tarafından resmi olarak onaylanmıştır.
2. Dikkatli olun, bazı ürünler kendilerini Yüksek Çözünürlüklü olarak pazarlayabilir, ancak aslında sertifikalı olmayabilir, bu yüzden o rozeti arayın. Büyük bir anlaşma olduğu için, muhtemelen ürün ve ambalajın üzerinde görünürde olacaktır.
3. Ses zincirinizin tüm bileşenlerinin Yüksek Çözünürlüklü Ses Sertifikalı olduğundan emin olun. Yüksek Çözünürlüklü müzik oynatabilen bir cihazdan müzik dinliyorsanız (yüksek çözünürlüklü akıllı telefon veya 24 bit/96 kHz'i destekleyen bilgisayar gibi) ancak kulaklığınız Yüksek Çözünürlüklü değilse, müziğinizi yüksek çözünürlüklü olarak dinleyemezsiniz.

 

Yüksek Çözünürlüklü Ses zincirinizle arkanıza yaslanıp; müziğinizi daha önce hiç olmadığı gibi, en üst düzeyde ayrıntılarını deneyimleyin..Müziği hissedin..
Etiketler: hi-res,neobuds,hi-res audio
Ekim 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı